10 der gør en endnu større forskel

Ifølge DTU Fødevareinstituttets pesticidrapport* kan du reducere dit og familiens indtag af pesticidrester med 50% ved at købe 5 bestemte fødevarer i den økologiske udgave. Vil du gerne mindske jeres indtag endnu, har du her ekstra 5 fødevarer, der kan hjælpe jer til endnu renere madglæde: Rødvin, salat, kartofler, agurker og jordbær. Spiser I dem økologisk, reducerer I jeres indtag af pesticider med mere end 75%*.

*Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet

Se Pesticidrapporten fra DTU Fødevareinstituttet

Link til rapporten

Æbler

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året!

Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 1/3 af de pesticider, vi danskere indtager. Vil du undgå pesticider, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 30% af de danske ikke-økologiske æbler og 83% af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.

Del de 10 med en ven

Hvedemel

Det er ikke kun i frugt og grønt, at man finder pesticidrester. Faktisk er hvedemel den fødevare - næstefter æbler - som vi danskere  får flest pesticidrester fra.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 63% af prøverne af ikke-økologisk hvedemel. Der blev derimod ikke fundet pesticidrester i prøverne af økologisk hvedemel.

Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken mel du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til færdige supper og saucer.

Del de 10 med en ven

Tomater

Tomater ligger nummer 3 på listen over de fødevarer, som vi danskere får flest pesticidrester fra.

Ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 13% af de danske ikke-økologiske tomater og i 62% af de udenlandske ikke-økologiske tomater.

Vil du undgå pesticidrester i din mad, så er det sikreste at vælge økologisk. Og husk, at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.

Del de 10 med en ven

Pærer

Nyd de saftige, økologiske pærer, når de er i sæson. Det er der, de er allerbedst og som regel også billigst. Når du vælger økologiske pærer, er det ikke kun dig selv, du sparer for pesticider. Du er også med til at beskytte vores natur og grundvand mod pesticidrester.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 23% af de danske ikke-økologiske pærer og i hele 88% af de udenlandske ikke-økologiske pærer.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen ingen pesticidrester i økologiske pærer.

Del de 10 med en ven

Vindruer

De er små, saftige og smager skønt, men vidste du, at Fødevarestyrelsen ved sin seneste kontrol fandt pesticidrester i 83% af de ikke-økologiske druer og hele 23 forskellige slags pesticider?

De 23 forskellige pesticider er ikke ulovlige i ikke-økologiske vindruer, så længe de ligger under grænseværdien. Problemet er, at ingen ved, hvad der sker, når man bliver udsat for flere stoffer samtidig – den såkaldte cocktaileffekt.

Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske druer. Så hvis du vil undgå pesticidrester, er det sikrest at vælge de økologiske druer.

Del de 10 med en ven

Rødvin

Mange danskere har rødvin på bordet til hverdag – og især i weekenden og når der skal festes.

Kort sagt, der bliver drukket rigtig meget rødvin i Danmark, men vidste du, at Fødevarestyrelsen i 2017 fandt pesticidrester i 56 % af prøverne på ikke-økologisk rødvin? Rester som hverken kan skylles eller skrælles væk. Så vil du undgå pesticidrester, skal du kigge efter økologi-mærket, næste gang du vil forkæle dig selv eller dine gæster med en flaske rødvin.

Del de 10 med en ven

Salat

Går du op i en sund og varieret kost, er det svært at komme uden om salaten. Særligt i sommerhalvåret, hvor det er sæson for de lækre grønne blade. Salat er nr. 7 på listen over fødevarer, som vi danskere får flest pesticidrester fra.

Fødevarestyrelsen fandt I 2017 pesticidrester i 50% af den danske ikke-økologiske salat og i hele 83% af den udenlandske ikke-økologiske salat.

I den økologiske produktion er det tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler. Det er alle midler, som også findes i naturen. I 2017 fandt Fødevarestyrelsen midlet Spinosad i en prøve af økologisk salat.

Del de 10 med en ven

Kartofler

Vi danskere elsker kartofler og mange husker tydeligt knoldfrugten helt tilbage fra deres barndom. Faktisk kan man nok godt sige, at den er en del af vores kulturarv – uden at tage munden for fuld.

Kartofler er sunde, og der er ingen grund til ikke at spise dem, men ifølge Fødevarestyrelsens seneste kontrol er det bedst at vælge den økologiske slags, hvis du vil spare familien for pesticidrester. Kontrollen viste nemlig, at 12% af de danske ikke-økologiske kartofler og 64% af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Derudover er ikke-økologiske kartofler blandt de mest sprøjtede afgrøder i Danmark. Så når du vælger økologiske kartofler, er du også med til at beskytte vores natur og grundvand mod pesticider.

Del de 10 med en ven

Agurker

Vi putter dem i børnenes madpakker, topper vores leverpostejmadder med dem og spiser dem som snack, både rå og syltede.

Agurker er en af de grøntsager, vi stort set alle kan lide og spiser i rigt mål. Men vil du undgå pesticidrester i maden, er agurker én af de grøntsager, der giver rigtig god mening at købe økologisk.

Fødevarestyrelsen fandt i 2017 pesticidrester i 72% af de danske ikke-økologiske agurker og i 63% af de udenlandske ikke-økologiske agurker. Måske værd at have med i tankerne, næste gang du køber ind til familien?

Del de 10 med en ven

Kiwi

Vi danskere har taget kiwifrugten med det flotte grønne frugtkød og den friske smag til os. Vi bruger kiwi til mellemmåltider, i desserter, i salater og til ost.

Vidste du, at Fødevarestyrelsen i den seneste pesticidkontrol fandt pesticidrester i 44 % af de ikke-økologiske kiwier? Samtidig viser undersøgelser foretaget af DTU Fødevareinstituttet, at selv om du spiser frugten uden skræl, kan du ikke være sikker på, at du undgår rester af pesticider.

Vil du undgå pesticider, når du nyder de friske frugter, er det derfor sikrest at vælge økologiske kiwier.

Del de 10 med en ven