5 der gør en forskel

Ved at vælge økologi hver gang du køber æbler, hvedemel, pærer, tomater og vindruer, kan du reducere dit indtag af pesticider med mere end 50 procent. Det viser en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet. Undersøgelsen sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Så husk de 5, når du handler, hvis du vil have ren madglæde på bordet!

Se undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet

Link til undersøgelsen

Æbler

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året!

Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 1/3 af de pesticider, vi danskere indtager. Vil du undgå pesticider, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 30% af de danske ikke-økologiske æbler og 83% af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.

Del de 5 med en ven

Hvedemel

Det er ikke kun i frugt og grønt, at man finder pesticidrester. Faktisk er hvedemel den fødevare - næstefter æbler - som vi danskere får flest pesticidrester fra.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 63% af prøverne af ikke-økologisk hvedemel. Der blev derimod ikke fundet pesticidrester i prøverne af økologisk hvedemel.

Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken mel du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til færdige supper og saucer.

Del de 5 med en ven

Tomater

Tomater ligger nummer 3 på listen over de fødevarer, som vi danskere får flest pesticidrester fra.

Ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 13% af de danske ikke-økologiske tomater og i 62% af de udenlandske ikke-økologiske tomater.

Vil du undgå pesticidrester i din mad, så er det sikreste at vælge økologisk. Og husk, at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.

Del de 5 med en ven

Pærer

Nyd de saftige, økologiske pærer, når de er i sæson. Det er der, de er allerbedst og som regel også billigst. Når du vælger økologiske pærer, er det ikke kun dig selv, du sparer for pesticider. Du er også med til at beskytte vores natur og grundvand mod pesticidrester.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 23% af de danske ikke-økologiske pærer og i hele 88% af de udenlandske ikke-økologiske pærer.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen ingen pesticidrester i økologiske pærer.

Del de 5 med en ven

Vindruer

De er små, saftige og smager skønt, men vidste du, at Fødevarestyrelsen ved sin seneste kontrol fandt pesticidrester i 83% af de ikke-økologiske druer og hele 23 forskellige slags pesticider?

De 23 forskellige pesticider er ikke ulovlige i ikke-økologiske vindruer, så længe de ligger under grænseværdien. Problemet er, at ingen ved, hvad der sker, når man bliver udsat for flere stoffer samtidig – den såkaldte cocktaileffekt.

Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske druer. Så hvis du vil undgå pesticidrester, er det sikrest at vælge de økologiske druer.

Del de 5 med en ven