5 der gør en forskel

Ved at vælge økologi hver gang du køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler kan du reducere dit indtag af pesticider med næsten 50 procent. Det viser en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet. Undersøgelsen sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Så husk de 5, når du handler, hvis du vil have ren madglæde på bordet!

Se undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet

Link til undersøgelsen

Æbler

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året!

Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 15% af de pesticider, vi danskere indtager. Vil du undgå pesticider, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 30% af de danske ikke-økologiske æbler og 83% af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.

Del de 5 med en ven

Salat

Går du op i en sund og varieret kost, er det svært at komme uden om salaten. Særligt i sommerhalvåret, hvor det er sæson for de lækre grønne blade. Salat er nr. 2 på listen over fødevarer, som vi danskere får flest pesticidrester fra.

Fødevarestyrelsen fandt I 2017 pesticidrester i 50% af den danske ikke-økologiske salat og i hele 83% af den udenlandske ikke-økologiske salat.

I den økologiske produktion er det tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler. Det er alle midler, som også findes i naturen. I 2017 fandt Fødevarestyrelsen midlet Spinosad i en prøve af økologisk salat.

Del de 5 med en ven

Tomater

Tomater ligger nummer 3 på listen over de fødevarer, som vi danskere får flest pesticidrester fra.

Ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 13% af de danske ikke-økologiske tomater og i 62% af de udenlandske ikke-økologiske tomater.

Vil du undgå pesticidrester i din mad, så er det sikreste at vælge økologisk. Og husk, at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.

Del de 5 med en ven

Hvedemel

Det er ikke kun i frugt og grønt, at man finder pesticidrester. Faktisk er hvedemel den fødevare - næstefter æbler, salat og tomater - som vi danskere får flest pesticidrester fra.

I 2017 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 63% af prøverne af ikke-økologisk hvedemel. Der blev derimod ikke fundet pesticidrester i prøverne af økologisk hvedemel.

Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken mel du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til færdige supper og saucer.

Del de 5 med en ven

Kartofler

Vi danskere elsker kartofler og mange husker tydeligt knoldfrugten helt tilbage fra deres barndom. Faktisk kan man nok godt sige, at den er en del af vores kulturarv – uden at tage munden for fuld.

Kartofler er sunde, og der er ingen grund til ikke at spise dem, men ifølge Fødevarestyrelsens seneste kontrol er det bedst at vælge den økologiske slags, hvis du vil spare familien for pesticidrester. Kontrollen viste nemlig, at 24% af de danske ikke-økologiske kartofler og 64% af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Derudover er ikke-økologiske kartofler blandt de mest sprøjtede afgrøder i Danmark. Så når du vælger økologiske kartofler, er du også med til at beskytte vores natur og grundvand mod pesticider.

Del de 5 med en ven

10 der gør en endnu større forskel

Vil du skære mere ned på pesticiderne i din mad? Lad os vise dig, hvordan du skærer hele 64% væk

Beregningen er foretaget af DTU Fødevareinstituttet på baggrund af danskernes gennemsnitlige forbrug af de 10 omtalte fødevarer.

Se mere om de 10