En himmel til forskel

Ved at vælge økologisk kød når du handler, kan du være sikker på, at dyrene har været ude under åben himmel og har haft god plads både ude og inde. De økologiske dyr får også masser af grovfoder, som er godt for deres sundhed og trivsel. Der er med andre ord en himmel til forskel, når du vælger økologi. Husk det, når du handler.

 

Økologiske køer

Når du køber økologisk mælk er det din garanti for, at du drikker mælk fra køer, der kommer på græs i sommerhalvåret. Alle øko-køer er på græs fra april til november, hvor de får masser af motion og frisk luft.

Til sammenligning kommer 16% af ikke-økologiske køer på græs, mens de resterende 84% går inde i stalden året rundt.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Seges.

Se forskellen på økologiske og ikke-økologiske køer

 

Økologiske grise

En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger. På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér. Grisene dier hos moren, til de er mindst syv uger gamle. Det er med til at give dem et robust immunforsvar, som beskytter dem mod sygdomme. Efter de syv uger kommer grisene typisk ind i en stald, men de har stadig adgang til udendørsarealer.

De fleste ikke-økologiske grise lever i en stald hele livet og bliver taget fra deres mor, når de er tre-fire uger gamle. Antibiotikaforbruget er mere end 10 gange højere hos ikke-økologiske grise end hos økologiske. 

Kilder: Fødevarestyrelsen, Friland, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.  

Se forskellen på økologiske og ikke-økologiske grise

 

Økologiske høns

Når du køber økologiske æg, kan du være sikker på, at hønsene har haft god plads og adgang til det fri, hvor de skrabe i jorden og tage støvbade. Økologiske høns har mindst 4 m2 udeareal pr. høne. Det samme gælder for de fritgående, der også er heldige at komme ud under åben himmel. Skrabehøns og burhøns kommer ikke ud. 

Du kan være sikker på, at blommens farve er naturlig i de økologiske æg. I produktionen er det nemlig forbudt at putte syntetiske farvestoffer i det økologiske foder. Blommens farve kan variere hen over året og afhænger af foderet.

Kilde: Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Landbrug og Fødevarer.

Se forskellen på økologiske og ikke-økologiske høns

Økologiske kyllinger

Økologiske slagtekyllinger skal være af en langsomt voksende race, så kyllingens krop udvikler sig harmonisk. Ligesom hønsene har de godt med plads, siddepinde i stalden og kan komme ud og rode og skrabe i jorden.

En økologisk kylling har en anden tekstur i kødet, fordi den har fået mere motion og har en anden muskelsætning end en konventionel avlet kylling. Derfor skal den også steges lidt længere ved lavere temperatur i ovnen.

Afhængig af race lever en økologisk kylling typisk mellem 63 og 81 dage, mens konventionelle kyllinger bliver slagtet, når de er ca. 40 dage gamle. 

Se forskellen på økologiske og ikke-økologiske kyllinger