INGREDIENSER

(6 personer)

AND:

1 økologisk and, 3 - 3,5 kg

Salt og friskkværnet peber

2-3 økologiske røde æbler

10 stk udstenede økologiske svesker

2 kviste økologisk timian

1/2 kg blandede økologiske rodfrugter, f.eks. persillerod, gulerod og knoldselleri

1 kvist økologisk timian

1 liter vand

Salt og peber

 

SAUCE:

4-6 dl stegesky fra anden

Bagte økologiske rodfrugter (fra bradepanden)

1 dl vand

3 spsk økologisk hvedemel

Salt og friskkværnet peber

Lidt økologisk rødvin

 

BRUNEDE KARTOFLER:

1 kg små pillede økologiske kartofler

85 g økologisk sukker

25 g økologisk smør

En anelse koldt vand

Salt

 

ØKOLOGISK

Langtidsstegt and med sauce og brunede kartofler

Hvis anden er frossen skal den tøs langsomt op i køleskab i 2-3 dage. Rens anden og dup den tør med køkkenrulle indvendig og udvendig. Skær de yderste vingeled af. Krydr anden med salt og peber både indvendig og udvendig. Skyl æblerne. Skær dem i kvarter og fjern kernehuset. Bland æblebåde, svesker og timian sammen og fyld anden godt op. Kryds andelårene og bind dem sammen med en bomuldsnor, så lårene sidder helt tæt til brystet.

Rens rodfrugterne og skær dem i grove tern. Kom dem i en bradepande sammen med 1 liter vand, vingespidser og evt. indmad fra anden. Stil bradepanden nederst i en forvarmet ovn på 150° C. Læg anden med brystet nedad på en bagerist og stil den lige over bradepanden. Vend anden efter en times tid og steg den færdig, til temperaturen i lårkødet er 75° C. Det tager ca. 50-60 min. pr. kg kød. Skru ovnen op på 200° C, når anden er næsten færdigstegt, så andeskindet bliver flot gyldent.

Tag anden ud af ovnen og lad den hvile, mens saucen tilberedes. Hæld skyen fra bradepanden gennem en sigte i en gryde. Lad den stå et øjeblik og skum overfladen fri for fedt. Mos rodfrugterne fra bradepanden gennem en sigte henover gryden med stegesky. Ryst vand og hvedemel til en jævning. Kog skyen op og tilsæt jævningen i en tynd stråle under konstant omrøring, til saucen har en passende konsistens. Lad saucen koge ca. 5 min. Smag saucen til med salt, peber og lidt rødvin.

Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande og varm op ved jævn varme UDEN omrøring, til sukkeret er smeltet. Tilsæt smør og lad sukkerblandingen karamellisere ved høj varme. Vend de pillede kartofler i sukkerblandingen og steg dem i 5-6 min., til de er jævnt brunede. Tilsæt evt. lidt vand, hvis kartoflerne begynder at blive tørre. Smag til med lidt salt. Parter anden i portionsstykker og server med æbler, svesker, sauce, brunede kartofler og rødkål.

 

Se flere opskrifter